Iraniër aangehouden vanwege verdenking van terrorisme

Normal police handcuffs
Afbeelding: Wikimedia

De Landelijke Recherche heeft maandag in Delft een 40-jarige Iraniër aangehouden die wordt verdacht van het voorbereiden van een aanslag en deelname aan een terroristische organisatie.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de man is in januari begonnen met informatie van de AIVD. Uit het onderzoek is gebleken dat de verdachte samen met anderen voorbereidingshandelingen aan het treffen was voor een of meerdere terroristische aanslag(en) in Iran.

De man is ook actief voor de Iraanse verzetsbeweging ASMLA die in Nederland en Denemarken is gevestigd. ASMLA is een organisatie die in 1999 in Iran is opgericht met als doel de bevrijding van de regio Ahwaz (Khuzastan) van Iran te bewerkstelligen.

Gewapende tak

Een onderdeel van de ASMLA beschikt over een gewapende tak die aanslagen pleegt in Iran en voornamelijk de Iraanse Revolutionaire Garde en olie-en gasvelden als doelwit heeft.

Ook maakt de organisatie deel uit van Ahwaz National Resistance die de aanslag op de militaire parade van de Iraanse Revolutionaire Garde in Ahwaz op 22 september 2018 heeft geclaimd. Het is op dit moment nog niet mogelijk om de organisatie als geheel strafrechtelijk aan te merken als een terroristische organisatie. Het onderzoek hiernaar wordt voortgezet.

Bij de doorzoeking van de woning van de man is beslag gelegd op telefoons en andere gegevensdragers. Ook op zijn werkplek in een kantoorpand waarin een televisiestation van de ASMLA is gevestigd in Rijswijk is gezocht naar bewijsmateriaal.

Adverteren op DelftNu.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op DelftNu.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Delft
14:19

18° C

Lichtbewolkt

0.89 km/h

71%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief