Live muziek voor couveusebaby's in het Reinier de Graafziekenhuis op Wereld Prematurendag

Normal 2136
Afbeelding: Reinier de Graaf ziekenhuis

Delft, 17 november 2019. Vandaag, op Wereld Prematurendag, wordt aandacht gevraagd voor te vroeg geboren baby’s en hun ouders. Ook het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft staat stil bij het prematuur geboren kind en de impact die een vroeggeboorte heeft op een gezin. De afdeling neonatologie zet ouders, broertjes, zusjes en de baby’s zelf in het zonnetje met onder meer een fotoshoot van Eveline van Winden en live muziek van gitarist Boy Mosterdijk. Hij speelde het nummer “Love you more” van Racoon voor baby Rens en moeder Wendy. Bekijk hier de video.

Impact

Ieder jaar worden in Nederland meer dan 13.000 kinderen te vroeg geboren. Veel van deze kinderen liggen vanaf de geboorte lange tijd in het ziekenhuis. Ook Niven, de dochter van moeder Nadine (34). “Het heeft ons hele gezin ontwricht”, vertelt ze. Nadine beviel met 28 weken van haar derde kind. Samen verblijven ze sinds oktober op de afdeling neonatologie van het Reinier de Graaf ziekenhuis. “Het is een onzekere periode waarin ik niet alleen zorgen heb over de kwetsbaarheid van Niven. Al weken ben ik niet thuis bij mijn man en zoontjes Eden (5) en Ferren (3). Gelukkig ontvangen we veel hulp van familie en krijgen we ook hier de beste zorg.”

Gezinsgerichte zorg

Op de afdeling neonatologie van het Reiner de Graaf ziekenhuis worden jaarlijks zo’n 500 te vroeg geboren kinderen opgenomen. De afdeling heeft een post IC/HC status. Dit houdt in dat de afdeling voldoet aan hoge kwaliteitseisen om de beste zorg te kunnen bieden aan prematuren vanaf 32 weken die op een neonatale Intensive Care Unit (NICU) hebben gelegen. Ook baby Rens, die met 29 weken werd geboren, is onlangs vanuit het Erasmus MC overgeplaatst naar het Reinier de Graaf ziekenhuis. Zijn ouders kunnen hier 24 uur per dag bij hem zijn omdat de afdeling werkt volgens het principe van gezinsgerichte zorg. Moeder Wendy (33): “De zorg is gericht op het verminderen van stress en het bieden van stabiliteit. Zo heeft Rens een eigen kamer waar wij als ouders ook kunnen slapen. Dat is ontzettend fijn na een periode op de neonatale Intensive Care Unit, waar hij in een grote ruimte met meerdere couveusebaby’s en veel prikkels lag. Als ouders worden we intensief betrokken bij de zorg voor hem. Dit alles om Rens te laten aansterken voordat hij met ons mee naar huis mag. De verpleegkundigen en andere specialisten hebben ook echt aandacht voor ons. Ze nemen de tijd voor onze zorgen en vragen regelmatig hoe het met ons gaat. Dat voelt heel goed!”

Wereld Prematurendag

“Als zorgprofessionals zien we elke dag de angst en zorgen van ouders om hun te vroeg geboren kindje.”, zegt neonatologie verpleegkundige Marjan Wagenveld. “Op Wereld Prematurendag willen we hen extra in het zonnetje zetten met wat afleiding en plezier.” Via de vrijwilligersorganisatie ‘Bedside Buskers’, komt de Delftse gitarist Boy Mosterdijk kinderliedjes en andere verzoeknummers spelen voor gezinnen. Reinier de Graaf zet muziek in het ziekenhuis in vanuit de overtuiging dat patiënten zich hierdoor beter kunnen voelen. Daarnaast biedt Stichting Earlybirds ouders in het ziekenhuis een fotoreportage aan. Fotograaf Eveline van Winden legt met zorg en liefde hun kindjes vast. De foto’s kunnen ouders helpen in het verwerkingsproces van een turbulente periode.

Adverteren op DelftNu.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op DelftNu.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Delft
15:34

18° C

Lichtbewolkt

0.89 km/h

71%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief