Twee handvuurwapens in verborgen ruimte van auto aangetroffen

Normal politievoertuigen amsterdam
Afbeelding: Wikimedia

Driebergen, Delft - Tijdens een grote verkeerscontrole heeft de politie heeft op woensdag 20 november op de A20 net voor de aansluiting met de A13 een 22 jarige man uit Huizen aangehouden. In zijn auto vond de politie in een verborgen ruimte twee handvuurwapens en een kleine hoeveelheid verdovende middelen, vermoedelijk cocaïne.

De controle vond plaats op en rond de A13 tussen Rotterdam en Den Haag. Met behulp van Automatic Number Plate Recognition (ANPR) werden voertuigen uit het verkeer gehaald en door motoragenten begeleid naar de controlelocatie op het terrein van Rijkswaterstaat bij Delft langs de A13.

Franse collega's

Aan de controle werkten naast de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid onder andere mee de Belastingdienst, Douane en de Koninklijke Marechaussee. Collega’s van de Franse Compagnies Republicaines de Securite (C.R.S.) van de Police National uit Bordeaux waren te gast en reden in de Nederlandse surveillanceauto’s mee. Deze samenwerking is gericht op bestrijding van criminaliteit in het algemeen en op thema’s als transportcriminaliteit, mobiel banditisme in het bijzonder. Verder werd er gecontroleerd op de Wegenverkeerswet, Wet personenvervoer, controle op diefstal en/of heling motorvoertuigen, openstaande boetes en/of straffen.

Resultaten

Bij de controle van de auto van de verdachte uit Huizen zagen de agenten verschillende indicatoren die duidden op de mogelijke aanwezigheid van een verborgen ruimte. Na een kort onderzoek werd die ruimte ook gevonden. Deze afgeschermde ruimte is geen voorziening die standaard in de auto aanwezig is. Deze ruimte is achteraf op professionele wijze ingebouwd. Dergelijke ruimtes hebben normaal geen ander doel dan het onttrekken van voorwerpen aan het ambtelijk toezicht. In de ruimte werden dit keer twee handvuurwapens en een zakje met witte poeder, vermoedelijk cocaïne aangetroffen. De bestuurder werd aangehouden en de de spullen en de auto in beslag genomen. Naast de controle van de auto van de man uit Huizen heeft de politie nog 48 auto’s gecontroleerd. Tien keer werd een proces-verbaal opgemaakt voor andere het rijden zonder rijbewijs, het rijden met verlopen rijbewijs, onverzekerd rijden en het rijden terwijl het rijbewijs was ingevorderd. Een auto werd afgesleept omdat de bestuurder zijn boete niet kon betalen. Anderen konden dat wel en dat leverde 11500 euro op. Van de 18860 passanten werden 277 bestuurders bekeurd voor het overschrijden van de maximum snelheid.

De Belastingdienst heeft 15117 euro aan openstaande belastingschulden ter plaatse geïnd. Elf auto’s zijn in beslag genomen en direct afgevoerd.

ANPR

Door het gebruik van de ANPR, wordt de pakkans van criminelen en overtreders vergroot. Bij de controle worden kentekens van passerend verkeer gescand met een camera die gekoppeld is aan een computersysteem waarin bestanden van bijvoorbeeld politie of Belastingdienst zijn opgeslagen. De kentekens die passeren worden vergeleken met de kentekens in de bestanden. Stel dat een auto als gestolen geregistreerd staat in het systeem, en de auto rijdt voorbij, dan geeft de ANPR een ‘hit’. De auto wordt aan de kant gezet, of naar de controlelocatie begeleid, en de bestuurder en auto gecontroleerd.

Adverteren op DelftNu.nl vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op DelftNu.nl en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Delft
21:14

18° C

Lichtbewolkt

0.89 km/h

71%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief